keskiviikko 5. helmikuuta 2020

Pikablogi: Kulttistatuspäivitys

Yksin kulttia vastaan. Kuva: Alex Prager.

Kultit ja lahkot ovat mielenkiintoisia, järjenvastaisia ja vaarallisia, ja niistä saa tehtyä hyviä dokumentteja ja podcasteja.

L. Ron Hubbardin skientologia; Jim Jonesin Kansan temppeli; Tapani Koivuniemen uskonlahko; Justin Bieberin Belieberit; Jussi Halla-ahon kannattajat, jotka kutsuvat tätä ”mestariksi”.

Olen ollut jo pitkään kiinnostunut lahkoista ja kulteista muutenkin kuin vain kuriositeettina. Totta kai karismaattisille ja hulluille johtajille on hauskaa ja helppoa naureskella, mutta enemmän minua kiinnostavat muun muassa lahkon tai kultin muodostuminen, jäsenten tottelevaisuus ja sosiaalinen koheesio.

Luultavasti juuri näiden syiden takia en ole ikinä pitänyt esimerkiksi joukkuelajeista. Ne ovat vain ensimmäinen askel kohti fasistista väkivaltaa. Tyhmyys todella tiivistyy. Olen jo nuorena omaksunut soraääni-identiteetin, jota opettajat ja pomot joko vihaavat tai rakastavat.

Lahko on usein uskonlahko, joka on erkaantunut kauas jostakin alkuperäisestä uskonnosta tai aatteesta, kun taas kultti on syntynyt jostain itsenäisemmästä. Kansan temppeli on siis lahko, kun taas Bieberin seuraajat osa – vaarallista! – kulttia.

Kansan temppeli oli aluksi uskonnollinen liike, jonka ydin paljastui lopulta sekoitukseksi sosialismia ja tyranniaa. Vaikka aate muuttui, ainakin osa jäsenistä seurasi Jonesia loppuun eli kuolemaan asti. Yummy.

Jim Jonesin seuraajista useat sadat joivat syanidi-Kool-Aidia ja tekivät ”vallankumouksellisen” itsemurhan 18. marraskuuta 1978. Osa lahkon jäsenistä murhattiin. Yhteensä heitä kuoli noin 900. Murhapaikalta, Guyanassa sijaitsevasta Jonestownista on videomateriaalia, joka on järkyttävää ja uskomatonta.

Skientologia on suosikkikulttini. Ohjaaja Alex Gibneyn vuonna 2015 ilmestynyt Going Clear: Scientology and the Prison of Belief (HBO) -dokumentti näyttää selkeästi, miten skientologiakirkko maalaa ei-skientologit henkistä kasvua hidastaviksi vihollisiksi. Termi, jota skientologit käyttävät vääräuskoisista, on Suppressive Person, SP (”tukahduttava henkilö”).

Ja tässä meillä on kaikkien kulttien, demagogien ja diktaattoreiden ykkösase: kaikki muut kuin me oikeamieliset ovat vaarallisia vihollisia.

”Koetelkaa kaikkea ja pitäkää se mikä on hyvää”, kirjoitti Paavali Ensimmäisessä kirjeessä tessalonikalaisille. Tämä ohje yhdistettynä kriittiseen ajatteluun estää kulttiutumista ja lahkoutumista. Kannattaa myös esimerkiksi lukea George Orwellia ja harjoitella niitä kriittisiä soraäänipuheenvuoroja.

Muita ilmoitusasioita: Kävin lenkillä ennen koulua! Koulussa opin Abstraktiotikkaat-käsitteen: ylhäällä abstraktia, alhaalla konkreettista. Pyri konkreettiseen.

Esimerkki konkreettisesta: jos auktoriteetti tai auktoriteettiasemaan pyrkivä julistaa tyhmyyksiä, vaadi häntä rohkeasti vastuuseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.