Supreme San Francisco. |
Kansainväliset tautiepidemiat kestävät yleensä noin vuoden, mutta Marimekon Unikko on piinannut meitä jo 56 vuoden ajan.
Marimekon tunnetuin printtikuvio Unikko syntyi vuonna 1964. Tämän vitsauksen meille suunnitteli Maija Isola, joka toimi pitkään Marimekon pääsuunnittelijana.
Tiedän, tiedän. Unikolle vinoilu on vanha vitsi. Suomalaiset ostavat Unikkoa vuodesta toiseen. Se on printattu housuihin, verhoihin ja kahvikuppeihin. Unikko myy, joten se näkyy merkittävällä tavalla Marimekon joka ikisessä mallistossa.
Nyt Unikolle naureskelu on taas erityisen sallittua ja ajankohtaista, sillä Marimekko toi viime syksynä markkinoille kuratoidun Kioski-unisex-vaatemallistonsa.
Streetwear-tyylisen Kioskin tuotteisiin kuuluu huppareita ja t-paitoja, joissa on ― wait for it! ― Unikon kuvia.
"Marimekko Kioski ― ytimessä luovuus", kampanja julistaa. Unikko on nyt ”luovan rohkeuden symboli” ja ”symboli kukkivalle luovuudelle”.
En voi olla ainoa, joka pohtii, että millaista luovuutta Marimekolla on oikein käytetty, kun se on päättänyt lätkiä kaikkien aikojen tunnetuinta kuvaa huppareihinsa. Miten tämä on millään mittapuulla luovaa? Tämähän on vastakohta luovuudelle.
Googlasin, mikä on luovuuden vastakohta. Ensimmäinen Googlen antama artikkeli oli Tupu Creative -firman kirjoittama artikkeli. Tupu oli kysynyt LinkedIn-seuraajiltaan, mikä on luovuuden vastakohta.
"Vastauksissa toistui useimmiten, että asioiden tekeminen samalla tavalla kuin on aina tehty on luovuuden vastakohta. Sama ajatus toistui myös toisilla sanoilla ilmaistuna: rutiini, kaavoihin kangistuminen ja ohjeiden tai prosessin seuraaminen."
”Kioski tuo kuvioon uuden, modernin ulottuvuuden”. Eikä tuo!
Marimekko viittaa omaan kuvioonsa "ikonisena": ”Unikko-kuvio syntyi 60-luvulla, ja siitä saakka tämä ikoninen kukka on edustanut luovuutta ja rohkeutta.” Antakaa meidän kuluttajien päättää, mikä on ikonista.
Marimekko mainostaa Kioski-mallistoaan limited edition -meiningillä: ”Tuotteita on rajallinen määrä, toimi heti.” Tavoitteena on selkeästi luoda himoittu streetwear-brändi, jota nuoret finninaamat jonottavat "droppipäivänä".
Chanel, Supreme tai Visvim ei kehottaisi koskaan asiakkaitaan "toimimaan heti". Entä voitko kuvitella, että Supreme kuvailisi punaista box logoaan "ikonisena"?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.