torstai 22. elokuuta 2013

Tatuoinnit on ikuisii

Pitäiskö ottaa delfiini vai perhonen?
Olen Stockmannin tavaratalon satunnainen asiakas.

Jokainen, joka omistaa Stockmannin kanta-asiakaskortin, saa kuukausittain kotiinsa Stockmannin tarjouslehtisen.

Noin vuosi sitten järkytyin suuresti selatessani tätä mainosvihkosta. Silmiini osui jotakin, mitä en voinut konservatiiviselta Stockmannilta ikipäivänä odottaa: heidän mannekiineillaan oli sleevet täynnä inkkiä (käsivarret täynnä tatuointeja). 

Päivä oli pilalla. (Ei oikeasti.)

***

Kävin tänään lähikaupassa. Kassatytöllä oli vasemman käden olkapäässään hämähäkinseittiä kuvaava tatuointi. 

Alun perin seittitatuointi tarkoitti sitä, että olet listinyt jonkun vankilassa, ja että sinua kannattaa luonnollisesti varoa ja välttää.

Kassatytöllä oli kiva hymy. Takaisin kaksi euroa ja neljäkymmentä senttiä.

***

Ymmärrän kyllä, että symbolit voivat muuttaa merkitystään ajan kuluessa. Ajatelkaa vaikka hakaristiä tai kristillistä ristiä - kumpikin niistä on käännetty ylös ja alas, vasemmalle ja oikealle. 

Ranskalainen electronic dance music -yhtye Justice käytti estetiikassaan ristiä tehokkaasti muutama vuosi sitten. 

Helsinkiläisen muotisuunnittelija Antti Asplundin kontribuutio muodin maailmaan oli taas joka toisen helsinkiläisen kaulassa muutama vuosi sitten roikkunut risti. Hänhän ei osannut muistaakseni ommella.

10 vuotta sitten yhdelläkään tytöllä - enkä todellakaan tytöttele! - ei ollut seittejä käsissään. Suomalaisten tatuointien top kolmoseen kuuluivat havaintojeni mukaan delfiini, liekehtivä ruusu ja piikkilanka-aita. 

Tatuoinnit olivat söpöjä ja melko huomaamattomia. Nyt ne ovat isoja ja agressiivisia.

Roballa näkee harva se päivä nuoria naisia ja miehiä, joiden käsiä, rintakehää ja kaulaa peittävät loputtomat ruusut ja ankkurit.

Muistan, kun nuorempana törmäsin ihmisiin, joilla oli ehkä tatuointeja - ja rastat. Mietin aina, kuinka rastapäisillä ihmisillä on varmasti jokin yhteinen salaisuus, ja että rastoissa on varmasti jonkinlaista maagista voimaa. 

Mutta sitten opin, että jos ihmisellä on rastat, niin hänellä on rastat.

***

Sietämättömintä nykytatuoinneissa on niiden loputon banaalius ja typeryys. Yhdelle tämän vuoden Miss Suomi -finalistille oli tatuoitu mahaan teksti I just wanna feel, sillä hänen mielestään on tärkeää tuntea. Ja hän nyt vain rakasti Robbie Williamsia

Kuvapalvelu Instagram on täynnä motivaatiotekstejä, joissa neuvotaan olemaan rohkeampi, itsenäisempi ja vahvempi. Bongasin pari päivää sitten kuvan, jossa luki kulunut "A tiger doesn't lose sleep over the opinion of sheep". Ensimmäinen kommentti kuvaan tuli blondilta, joka julisti seuraavaa: "Oooo this is my next tattoo x." 

Itkin vähän.

***

Kyse on kuitenkin, tietenkin, mieltymyksistä, ja olen itse mieltynyt klassiseen tyyliin. 

Minun on hyvin vaikeaa kuvitella Grace Kelly tai Cary Grant tatuoinneilla.

Ei minulla ole siis mitään tatuoituja ihmisiä vastaan. Yhtä hyvin he voivat pitää Ralph Lauren -paitojani jonkinlaisena teennäisenä ylemmän keskiluokan porvarimeininkinä, vaikka en mielestäni edusta mitään erityistä ryhmää.

***

Suosikkitatuointini kautta aikojen on kuitenkin edesmenneen painijan ja kansanedustajan Tony Halmeen alaselässä sijainnut Exit only.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. "When people ask me why I don't have any tattoos I say to them: 'Would you put a bumber sticker on a Ferrari?'" -Will Ferrell

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.