perjantai 23. elokuuta 2013

Espoo Ciné 2013

Jasmin Mäntylä: Jasmiinin tuoksu
Espoon Tapiola rakennettiin 1950- ja 1960 -luvuilla puutarhakaupungiksi. Neuvostoliiton pääsihteeri Nikita Hruštšov teki valtiovierailun Tapiolaan kesäkuussa 1957. 

Tapiola on siis ihan mieletön kaupunki - vai onko se kaupunki lainkaan?

Tapiola on Espoon kaupunginosa, mutta eroaa valtavasti muusta Espoosta. Espoosta puhuttaessahan on aina niin hankalaa käyttää sanaa kaupunki - ennemmin puhuu hieman vähätellen esimerkiksi pellosta, ja siitä, ettei Espoolla ole mitään varsinaista keskustaa. 

Mutta Tapiolassa sentään on jotain ideaa ja muotoa. Muu Espoo on vain levinnyt hieman joka suuntaan.

Tapiolassa kuvattiin 1960-luvulla suomalais-amerikkalainen agenttielokuvakin nimeltään Juokse kuin varas, jossa näytteli Åke Lindman.

***

Nykyään Tapiolassa on... autiota. Käyn siellä muutaman viikon välein arki-iltoina ja olen aina yhtä hämmästynyt siitä, kuinka tyhjää siellä on. Missä kaikki ihmiset ovat? Entä se puutarha?

Tapiolan katulaatat ovat irvistelleet jo vuosikymmeniä. Tapiolassa ei ole yhtään kivaa kahvilaa tai siedettävää baaria. Aina täytyy mennä stadiin.

Tapiolassa on kuitenkin potentiaalia. Uskon Tapiolaan. Ja todella toivon, että meneillään oleva remontti ja tuleva länsimetro saisivat Tapiolaan taas eloa ja väriä. 

Tapiola kuitenkin on erilainen.

***

Keväisin Tapiolassa pidetään jazzfestivaali April Jazz, ja syksyisin elokuvafestivaali Espoo Ciné. Nämä ovat arvokkaita kulttuuritapahtumia, joiden toivon virkistyvän ja vahvistuvan tulevaisuudessa entisestään.

Espoo Ciné on juuri nyt käynnissä. Tapiolassa näytetään illalla Woody Allenin uusin elokuva Blue Jasmine, jonka aion mennä katsomaan. 

Ehkäpä myös kirjoitan Jasminesta ja Woodysta lähitulevaisuudessa enemmänkin.


Komediassa on kyse... kaikesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.