maanantai 9. kesäkuuta 2014

Esa-Pekka Salonen x Apple iPad Air

Johtotehtävissä.

Yhteistyössä on voimaa. 

Kun kaksi tekijää yhdistää voimansa, syntyy synteesi tai synergiaa   tai sietämättömän ylihehkutettua tuubaa.

Moderni merkintätapa yhteistyölle ― eli collabolle (eng. collaboration, yhteistyö)  on pieni x-kirjain tekijöiden nimien välissä.

Esimerkkinä:

John x An Expensive Polyester Jacket x Google Blogger

tai 

Supreme x Comme des Garçons x Harold Hunter

Tosin pahimmillaan tällaisessa kollaboraatiossa kumpikaan osapuoli ei yritä parastaan, vaan nojaa vain laiskasti toiseen  olettaen tämän tekevän ns. heavy liftingin. Lopputulos on tällöin vähemmän kuin osiensa summa.

Parhaimmillaan yhteistyö taas synnyttää jotain uutta ja freesiä.

***

Nyt elektroniikkayhtiö Apple ja Suomen tunnetuin kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ovat lyöttäytyneet yhteen ja luoneet yhdessä hienon iPad Air -mainoskampanjan. 

Jos minä ohjaisin joskus mainoskampanjan, niin haluaisin sen näyttävän juuri tältä.

Esa-Pekka kertoo vangitsevansa ensimmäiset impulssiajatuksensa iPadille jatkokehitystä varten. Hän pimputtelee virtuaalipianon koskettimia, ja iPad nuotittaa automaattisesti jokaisen iskun.

Tästä kampanjasta ja näistä videoista saa sellaisen kuvan, että E-P todella ehkä jopa joskus käyttää iPadiaan.

Collabo on tässä tapauksessa siis edes jollakin tapaa rehellisellä pohjalla. Molemmat osapuolet uskovat yhteistyön voimaan ja itse tuotteeseen.

Mutta kun esimerkiksi perunalastumerkki sponsoroi kumparelaskijaa, puhutaan hieman toisentyyppisistä yhteistyökuvioista.

***

En tunne Esa-Pekkaa ihmisenä tai orkesterinjohtajana kamalan hyvin, mutta tiedän hänen johtaneen paljon suosikkisäveltäjiäni kuten Maurice Ravelia, Claude Debussya sekä elokuvasäveltäjä Bernard Herrmannia

Pidän siitä, että hän kykenee esittämään myös elokuvamusiikkia eurooppalaisen taidemusiikin rinnalla. Pidän myös hänen twiiteistään.

***

Yritän itsekin leikkiä säveltäjää, mutta toisin kuin Esa-Pekka, olen pitänyt pianon ja kaikenlaisen apuelektroniikan tiukasti erossa toisistaan. 

Perusteeni tälle erottelulle on seuraava: iPad voi kaatua, piano ei. Pianoon voi luottaa, härpäkkeeseen ei.

***

“Prejudice is the biggest problem in terms of classical music. There is this idea that it’s something for old people. You have to behave in a certain way, you have to wear certain types of clothes, you have to be kind of hopelessly boring. And none of this is true.” 
- Esa-Pekka Salonen

Esa-Pekka Salonen Orchestrates A New Sound


Esa-Pekka johtaa, muut vikisevät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.