torstai 2. tammikuuta 2014

For Your Consideration

Leo, Jonah & a loafer.
Elokuva-alan Oscar-palkinnot jaetaan alkuvuodesta, yleensä maaliskuussa.

Elokuvastudiot ajoittavat elokuviensa julkaisun niin, että kunnianhimoisimmat ja Oscar-kelpoisimmat elokuvat ilmestyvät aina vuodenvaihteessa, juuri sopivasti ennen kuin palkinnot jaetaan.

1990-luvulla studiot alkoivat käyttää isoja määriä rahaa kampanjoidessaan parhaiden elokuviensa menestymisen puolesta. For Your Consideration -fraasi on jo osa populaarikulttuuria.

Pelkkä hyvä tuote ei siis riitä, vaan sen ohelle tarvitaan myös tehokas markkinointikoneisto.

Ainoa Oscar-patsaan voittanut suomalainen on Jörn Donner, joka vastaanotti palkinnon Ingman Bergmanin puolesta elokuvasta Fanny ja Alexander. Donner toimi elokuvassa tuottajana.

***

Mutta menisitkö katsomaan elokuvan vain siksi, että se on voittanut paljon palkintoja?

Olen ollut aina jokseenkin palkintovastainen, sillä yleensä suosikkini eivät ole voittaneet yhtään mitään. Eikä niiden mielestäni tarvitsekaan voittaa mitään, sillä minä olen itse todennut ne hyviksi.

Ehkä tämä on kuitenkin vain jonkinlainen osoitus siitä, että pidän altavastaajista ja että haluan nähdä myös itseni jonkinlaisena underdogina. Sofia Coppola voitti kuitenkin Oscarin Lost in Translationin parhaasta alkuperäiskäsikirjoituksesta ja Bill Evans Grammy-palkinnon Conversations with Myself -levystään. Molemmat ovat suosikkejani.

"Jo ehdolla oleminen on suuri kunnia..."

***

An Expensive Polyester Jacket esittää: 
Kevään 2014 mielenkiintoisten elokuvien ensi-illat Suomessa:

The Wolf of Wall Street, 3.1.2014
Pohjautuu häikäilemättömän pörssimeklarin ja rikollisen Jordan Belfortin elämään 1990-luvulla. Leonardo DiCaprio pääosassa. Hän huutanee ainakin muutamassa kohtauksessa pää punaisena (hän huutaa joka elokuvassa). Loistokoomikko Jonah Hill sivuosassa. Saanut yllättävän tasaisesti sekä hyviä että huonoja arvioita. Huomenna selviää, kuvaako Wolf rikkaita ja moraalittomia ihaillen vai kriittisesti, ja että jaksaako tämän kolmetuntisen elokuvan katsoa käymättä välillä vessassa.

✏ 12 Years a Slave, 24.1.2014
Steve McQueenin edellinen elokuva Shame oli raaka kuvaus seksiriippuvuudesta ja siitä, että suurkaupungissa elävä, menestyvä ihminen voi olla täysin yksin. Myös Slave vaikuttaa rankalta elokuvalta; en oikein tiedä, uskallanko mennä katsomaan sitä. Kovaa ja säälimätöntä sävyä on moitittu liian tarkoitushakuiseksi. Myös Shame oli paikoitellen melko melodramaattinen. Michael Fassbender on aikamme suuria näyttelijöitä.

✏ Her, 7.2.2014
Joaquim Phoenix rakastuu Siri-tyyppiseen käyttöjärjestelmään. Spike Jonze aloitti ohjaajan uransa rullalautaelokuvilla (Video Days, Yeah Right) ja musiikkivideoilla (Beastie Boys, Björk), mutta on todistanut kykynsä kokopitkillä elokuvilla (Being John Malkovich,  Adaptation). Tällä kertaa käsikirjoitusta ei kirjoittanut neropatti Charlie Kaufman, vaan Jonze itse. Elokuvan puvustus ja Joaquim Phoenixin korkeavyötäröiset housut ovat herättänyt katsojissa vahvoja reaktioita.

✏ Nymphomaniac, 7.2.2014
Lars von Trier järkyttää taas kaikkia! Nymfomaanista tullaan lukemaan lööppejä, arvioita ja analyyseja vuoden loppuun asti.

✏ Lego-elokuva, 14.2.2014
Nuori ohjaajaparivaljakko Phil Lord ja Chris Miller tekivät viime vuonna yllättävänkin hauskan uudelleenfilmatisoinnin 21 Jump Streetistä. Legot ovat olleet minulle aina tärkeitä - avasinhan juuri Lego Star Wars -joulukalenterin 24 luukkua. Lego-elokuvassa esiintyvät mm. Legon Space-hahmot 1980-luvulta. Huumori toiminee Pixar-tyyppisesti sekä lapsille että aikuisille.

✏ RoboCop, 14.2.2014
Alkuperäinen RoboCop 1980-luvulta oli tummasävyinen, pelottava ja kriittinen elokuva, jonka teemoina olivat body horror ja poliisivaltio. Ohjaaja ja cast vaikuttavat tosin ihan osaavilta tässä uudessakin versiossa. "Dead or alive, you're coming with me!"

✏ Kummeli V, 19.2.2014
Rakastan alkuperäistä Kummeli-televisiosarjaa, mutta Kummeli-elokuvat ovat aina olleet televisioversiota löysempiä - ja huonompia. Heikki Silvennoinen ja Timo Kahilainen ovat kuitenkin loistavia, luontaisia koomikoita. "Ensimmäisessä tarinassa ex-basisti Tomi tekee virheen. Hän kutsuu vanhan bändikaverinsa, rumputaiteilija Monkki Mähösen remontoimaan vaimonsa kesähuvilaa." Onhan tässä pakko olla jotain hyvää.

✏ The Monuments Men, 28.2.2014
George Clooney ohjasi draaman natsien varastamista taideaarteista. Mukana ikisuosikkini Bill Murray. Kuinka monta kertaa muuten olet kuullut lauseen "George Clooney on harmaantunut charmikkaasti?" Mutta kyllä hän on.

✏ Inside Llewyn Davis, 28.2.2014
Coenin veljesten oudolla ja synkällä huumorilla on valtavasti faneja. The Big Lebowski ja Fargo ovat molemmat moderneja klassikkoja, mutta uusintafilmatisointi True Grit -länkkäristä oli tylsähkö. Veljesten hieman vähemmälle huomiolle jäänyt elokuva A Serious Man (2009) on suosikkejani. Se kertoo Raamatussa seikkailleen ja kovia kokeneen Jobin tarinan jokseenkin nykyaikaan sovitettuna. Päähenkilö Larry Gopnik ei siis pääse kovin helpolla. Inside Llewyn Davis taas sijoittuu 1960-luvun Manhattanille ja keskittyy Greenwich Villagessa asuvan folkmuusikon elämään. Oscar Isaac, Carey Mulligan ja Justin Timberlake näyttelevät ja laulavat.

✏ American Hustle, 7.3.2014
David O. Russelin komediallinen draama pohjautuu 1970- ja 1980 -luvun vaihteen ABSCAM -operaatioon. Christian Bale ja Amy Adams esittävät huijaripariskuntaa. Sivuosissa Jeremy Renner, Bradley Cooper, Robert De NiroLouis C.K. ja Jennifer Lawrence. Metodinäyttelijä Bale lihotti itseään rooliaan varten. Puvustus saanee Oscarin ja muita palkintoja ja huomioita. Jokin tässä kiehtoo valtavasti. Kevään odotetuin elokuva.

Wall Streetin sudet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.