sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Kivijalka kuolee?

Vitra Store Helsinki.

Kaikki me nuoremman sukupolven edustajat olemme kuulleet ajasta ennen henkkamaukkaa, jolloin Suomi oli lähes osa Neuvostoliittoa.

Ruotsi tuntui Amerikalta ja H&M ja Ikea kutsuivat jokaista kuluttavaa ihmistä hyppäämään ruotsinlaivaan.

Mutta mikä on tilanne tällä hetkellä? Kivijalkaliikkeet lopettavat tiuhaa tahtia. Levykauppa Stupidolle kävi köpelösti. Erottajalla sijainnut Design Forum meni konkurssiin. Makkaratalossa sijainnut brittiläinen kenkäliike Clarks hävisi jonnekin. Stockmann on edelleen kriisissä.

Onneksi edes Akateeminen kirjakauppa on vielä olemassa! Se onkin paras syy painella keskustaan pläräämään kirjoja ja lehtiä ja tuijottelemaan kanssaihmisiä.

***

On tietenkin hieman hurskastelua surkutella esimerkiksi Design Forumin konkurssia. Ostin sieltä nimittäin yhteensä varmaan kaksi postikorttia. Join tosin myös joskus sen yhteydessä sijainneessa Kakkugalleriassa kahvin. Ja söin ainakin puolikkaan tuulihatun.

Design Forum oli kauniisti pidetty liike. Sen sijainti oli loistava ja siellä kävi tietääkseni  suhteellisen paljon japanilaisturisteja, joten on melko yllättävää, että sen toiminta oli kannattamatonta koko 23 vuoden olemassaolon ajan.

Kyllä minä olisin niin toivonut, että Design Forum olisi jatkanut toimintaansa. Minun ei olisi edes tarvinnut käydä siellä kovin usein. Tai edes ostaa mitään! Olisin vain halunnut tietää, että se on edelleen olemassa ― ja että minulla olisi ollut mahdollisuus käydä siellä välillä. Tämä olisi luonut tietynlaista turvaa ja pysyvyyttä urbaanin ihmisen hallitsemattomaan arkeen ja elämään. Pidin siitä, että Design Forum halusi tukea ja esitellä kotimaista muotoilua. Sillä oli arvoa.

***

Monocle-lehti esittelee usein melko ihania mutta utopistisia kaupunkirakenteita ja -ratkaisuja, joissa kaupunki-ihmisen elämänlaatu paranee kivoilla kivijalkaliikkeillä ja kodikkailla kahviloilla.

Nauttisin totta kai tällaisesta haavemaailmasta tai -kaupungista, joka olisi täynnä tällaisia toimivia, jännittäviä ja elämänlaatua parantavia putiikkeja ja aktiviteetteja. Mutta välillä todella tuntuu siltä, että haaveiluksi jää. Jos leffateatteri Maxim lopettaa, en ala.

The New Yorker -aikakauslehdessä oli äskettäin loistava sarjakuvastrippi. Nainen ja mies viettivät aikaa olohuoneessaan. Toinen istui tietokoneen ääressä ja toisella oli kädessään tabletti. Mies kysyi vaimoltaan: "Remember stores?"

***

Mutta mitä ihmettä! Sveitsiläinen huonekalujätti Vitra avasi juuri liikkeen Helsingin Yrjönkadulle! Samassa liiketilassa oli ennen Artekin omistaman Aeron myymälä. Mutta kun 
Vitra osti Artekin syksyllä 2013, siirtyi Aerokin Vitran omistukseen. Lopputuloksena Vitra siis ilmestyi Aeron tilalle, ja design-yleisö voitti.

Vitra Store Helsinki myy esimerkiksi Artekin, Eamesin pariskunnan, Verner Pantonin sekä Alexander Girardin suunnittelemia tuotteita ja huonekaluja. Ostin siskolleni joululahjaksi hauskan Eames-muistipelin.

Se oli varmaan koko liikkeen edullisin tuote.

Kuvat: Vitra. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.