torstai 6. helmikuuta 2020

Pikablogi: Maun vastaisesti

Paul Thomas Anderson: Phantom Thread (2017).

Kirjoitin muotisuunnittelijoista ja -dokumenteista. Sivuosissa JAY Z ja Daniel Day-Lewis.

Yle esitti noin vuosi sitten Reiner Holzemerin ohjaaman dokumentin belgialaisesta muotisuunnittelijasta Dries Van Notenista. Dokumentin nimi on englanniksi Dries ja suomeksi Dries Van Notenin värikäs tyyli.

Van Noten (s. 1958) kuuluu maineikkaiseen The Antwerp Six -muotisuunnittelijaporukkaan, joka valmistui Antwerpenin taideakatemiasta 1980-luvun alussa.

Van Noten on keskittynyt täysin ready-to-wear -vaatteiden suunnitteluun. Hän ei siis suunnittele lainkaan haute coutureaDries Van Notenin muotitalo ei myöskään tunnetusti markkinoi itseään tai tuotteitaan, eikä sen tarvitsekaan, sillä muun muassa JAY Z räppää niistä pro bono:

”I dress in Dries, and other boutique stores in Paris.” (Murder to Excellence, Watch the Throne, 2011.)

Osa nykybrändeistä suorastaan ylpeilee sillä, että niillä ei ole esimerkiksi Instagram-tiliä. Palataan Van Noteniin vielä postauksen loppupuolella.

Kiitos Ylelle ja varsinkin Yle Teemalle, joka on esittänyt muitakin loistavia muotidokumentteja viime vuosina.

Esimerkiksi Frédéric Tchengin ohjaama Dior and I -dokumentti kertoo Raf Simonsin ensimmäisestä vuodesta LVMH:n omistaman Dior-muotitalon naisten puolen luovana johtaja.

Dokumentin yksi parhaista kohtauksista näyttää Simonsin ”hieman” hermona ennen tämän ensimmäistä couture-muotinäytöstä. Simons viihtyi Diorilla vain 3,5 vuotta, jonka jälkeen hän hyppäsi Calvin Kleinille, jossa hän viihtyi vain muutaman vuoden.

Entäs suoratoistopalvelut? Netflixistä löytyy melko uusi 7 Days Out -niminen dokumenttisarja, joka seuraa erilaisten isojen tapahtumien valmistelua. Yksi jaksoista kertoo Chanelin vuoden 2018 kevään muotinäytöksestä. Kulisseissa häärii vielä elossa oleva Karl Lagerfeld. Hän työskenteli Chanelilla melkein 40 vuotta!

Netflixistä on katsottavissa myös 1950-luvun Lontoon muotimaailmaan sijoittuva Phantom Thread -elokuva, jonka on ohjannut Paul Thomas Anderson. Hän on mielestäni yksi parhaista nykyohjaajista. Muotisuunnittelija Reynolds Woodcockia näyttelee Daniel Day-Lewis, joka myös päätti uransa tähän elokuvaan.

Phantom Threadin kauniin ja jousipainotteisen scoren on säveltänyt Radioheadin Jonny Greenwood. (Kuuntele ainakin House of Woodcock ja Sandalwood II.)

Reynolds Woodcock on yksi elokuvahistorian ärsyttävimmistä hahmoista.

Ja lopuksi takaisin Dries Van Noteniin. Dokumentissa hän sanoitti niin hyvin erään asian, että kirjoitin sen siltä istumalta ylös. Van Noten kertoi usein suunnitellessaan menevänsä ”vasten makuaan”. Mitä hän tarkoitti tällä tarkalleen ottaen?

Meille kaikille on muodostunut perustavanlaatuinen kirjasto mieltymyksistämme, joka rakentuu esimerkiksi suosikkimusiikistamme, -taiteestamme, ja -vaatekappaleistamme. Tätä kirjastoa on mahdollista laajentaa, ja tällöin meidän on uskallettava mennä välillä rankastikin vasten omaa makuamme.

Post script: Nuha iski. Vastustuskykyni on surkea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.