sunnuntai 9. helmikuuta 2020

Pikablogi: Keskustele sivistyneesti

Ripley tykittää retorisesti. (Aliens, 1986)

Keskustelutaito opitaan. Ohjeita: Perustele väitteesi. Yritä aidosti ymmärtää vastapuolen ajatuksia. Älä sorru asiattomuuksiin. Keskustelussa ei ole voittajaa.

Onko tieto mielestäsi

a) vaivalla hankittua ja minun, vai 
b) jaettavissa?

Olen kova juttelemaan, keskustelemaan ja väittelemään. Tämä on sukuvika: sekä molemmat isoisäni että oma isäni ovat yhtä lailla vaahtosuisia.

Sävy saattaa olla paikoitellen ärhäkäs, saattaa sivustaseuraaja huomauttaa. Pahoittelen tätä. Minä vain vaikutan aggressiiviselta!

Retoriikkaa ja hyvää argumentaatiota tulisi opettaa jo esikoul... alakoulussa. Aina on ollut tärkeää ymmärtää, milloin joku sumuttaa. Tämän päivän mediaympäristössä tällainen tulkintakyky ja sen aiheuttama ymmärrys ovat kuitenkin erityisen tärkeitä taitoja.

Miksi en voi ottaa esimerkiksi Donald Trumpia vakavasti? Tiedän, että hän tekee muun muassa hätäisiä päätelmiä, olkinukkeilee, paukuttelee ad hominem -hyökkäyksiä, post hoccailee ja vetoaa suosituimmuuteen.

Nämä ovat kaikki klassisia argumentaatiovirheitä. Yksi tunnetuimmista on tietenkin vanha kunnon natsikortti, jota vilautellaan usein hieman liian varomattomasti.

Vaikka puhuja tekisi kaikki mahdolliset retoriset eli puhetaidolliset virheet, voi hän silti puhua vakuuttavasti. Juuri tässä piilee hullujen kansankiihottajien vaara.

“Let me interrupt your expertise with my confidence”, eli suomeksi ”keskeytän asiantuntemuksesi itsevarmuudellani”, lukee sarjakuvataiteilija Jason Adam Katzensteinin The New Yorkerin yhden ruudun sarjakuvassa.

Jos aihe kiinnostaa, niin suosittelen lukemaan esimerkiksi tohtori-kirjailija-kouluttaja Juhana Torkin kirjoittaman Puhevalta -kirjan (Otava, 2015). Kirjaa saa pokkarina, jolloin tavallaan kaupan päälle saa myös Torkin kirjoittaman ja yhtä lailla mielenkiintoisen Tarinan valta -teoksen. Kirjat on siis pantu yksiin kansiin.

Muista: Me vain keskustelemme, joten kaikki on hyvin. Älä suutu, vaikka sinulta vaadittaisiin perusteita väittämiesi tueksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.