maanantai 30. joulukuuta 2013

Hyvästi, musiikkivuosi 2013!

Nile Rodgers.
Näin loppuvuodesta saa aina lukea lukuisia Best of -listoja: parhaat biisit, parhaat levyt, parhaat leffat, parhaat raflat, parhaat bileet, parhaat asukokonaisuudet, parhaat bikinibodyt, parhaat twerkkaukset.

Myös Worst of -tyyppiset listat ovat yleistyneet lähivuosina. Kaikki ovat toki oikeutettuja ilmaisemaan mielipiteensä, mutta An Expensive Polyester Jacket haluaa jakaa huonojen asioiden sijaan hyviä asioita.

Parhaita asioita.

Jos et jaksa olla valppaana ja metsästää uutuuslevyjä tai -elokuvia läpi vuoden, niin nämä loppuvuoden listat ovat hyvä ja helppo tapa löytää uusia, hyviä juttuja. Ei kaikkien musiikista pitävien tarvitsekaan olla musiikkifriikkejä, jotka tietävät jokaisen uuden julkaisun jo etukäteen. 

Spotify on täynnä hyviä soittolistoja, joilta löydät varmasti hyvää uutta shittiä.

***

Mitä vuodesta 2013 jäi mieleen? Musiikkipuolella Daft Punkin upeasti äänitetty ja miksattu levy Random Access Memories ja Pharrellin laulama hittibiisi Get Lucky soivat kaikkialla. We Are Family -hitin aikoinaan puoliksi kirjoittanut ja Madonnan ja Diana Rossin levyjä tuottanut kitaristi Nile Rodgers auttoi säveltämään sekä Get Lucky- että Lose Yourself To Dance -biisit, joilla hän luonnollisesti soittaa myös kitaraa. Tämä disco-aikakauden kitaravelho teki upean comebackin.

Get Lucky ei etene sävellyksenä oikein minnekään, mutta sen vetovoima on silti vastustamaton. Tämän ajan kylmä rap ja R&B -soundi syntetisaattoritorvineen ja trap-rumpuineen hallitsee listamusiikkia. Elektronisesta musiikista tunnetut Guy-Manuel de Homem-Christo ja Thomas Bangalter toivat puhtaan grooven takaisin, ja ihmiset sekosivat. 
Random Access Memories on puhtaan musiikillinen, svengaava levy.

Oli muuten suuri ilo löytää Random Access Memoriesiltä Nile Rogersin lisäksi Paul Williams, joka oli myös 1970-luvun tähti, ja joka tunnetaan mm. The Carpentersille säveltäneenä pop-nerona. Kaunis balladi Rainy Days and Mondays on hänen käsialaansa. Georgio Moroder taas sävelsi musiikin Scarface-elokuvaan. 

Daft Punkin roboteille isot pisteet tästä projektista.

***

Tuliko täältä kotosuomesta hyvää musiikkia?

J. Karjalainen julkaisi alkukeväästä hienon Et ole yksin -levyn, jolla kuultiin myös Karjalaisen sivupersoonaa, Markkua.

Kun muistelen viime kesää, nousee mieleeni heti ajomatka Helsingistä Jyväskylään, jonne lähdimme viettämään juhannusta. Kuuntelimme melkein koko ajomatkan Jukkaa. Lauloimme yhdessä ja nautimme elämästä.

Kuinkahan monen suomalaisen elämään Jukka Karjalainen tarjosikaan viime kesänä soundtrackin? Kaikki ne sinivalkoiset hetket rantasaunoilla, mökeissä, metsissä ja järven selillä soutelemassa.

RiisinjyväMeripihkahuone ja Sydänlupaus ja Sinisestä kankaasta ovat suosikkejani.

J. Karjalainen on sympaattinen, karismaattinen lauluntekijä. Vitsailen aina, että häntä voisi ylpeänä suositella joillekin Brooklynin Williamsburgin uutta musiikkia janoaville hipstereille. Tällainen Jukka. Vähän niin kuin Bon Iver, Bruce Springsteen ja Bob Dylan, mutta from Finland.

***

Muita mielenkiintoisia levyjä vuodelta 2013: 

 Janelle Monáe The Electric Lady
Janelle Monáe on mieletön laulaja ja esiintyjä. Electric Lady jatkoi The ArchAndroidilta tuttua leikkisää pastissilinjaa. Janelle räppää Q.U.E.E.N. -biisillä napakasti!

✏ Kanye West Yeezus
Yeezy kaatoi raja-aitoja. Kovia, kylmiä, rikkonaisia rytmejä; vääristyneitä vokaaleja - ja yhtäkkiä soulsampleja! Tässä rikottiin rap-musiikin normeja hyvin tahallisesti ja häpeilemättä. Onneksi tuottaja Rick Rubin oli Kanyen apuna. Kanye on vaatemallistoineen ja mielipiteineen julkisuudessa hela tiden. Pidän näyttelijätär Scarlett Johanssonista, mutta joitakin vuosia sitten tuntui, että hän näyttelee joka ikisessä elokuvassa. Hyvät julkisuuden henkilöt, rajoittakaa näkyvyyttänne.

✏ Paramore Paramore
Aina kun olen ärtynyt, kuuntelen Paramorea täysillä. Nyt hävettää. Ain't it Fun oli silti vuoden kovimpia biisejä. Ja nyt meni uskottavuus.

✏ Ed Harcourt Back into the Woods
Ed teki hienon, riisutun pianolevyn. Nimikkobiisin soinnut ovat mielettömän kauniit. Taitava, aliarvostettu laulaja/lauluntekijä.

✏ Ben Folds Five Live
Ben Folds Five on suosikkibändejäni. Livelevyn julkaiseminen on ajatonta - ja livenä tämä bändi onkin aina parhaimmillaan.

✏ Timo Lassy Band In with Lassy
Suomen jazzskenen pääjehu julkaisi livelevyn menneen vuoden keikoista. Hyvä Suomi.

✏ Jay Z Magna Carta Holy Grail
Pidän Jaysta, mutta tämä materialistinen maailmankatsomus väsyttää. Tuntuu, että Jay on musiikillisesti hukassa. Jos kuulen vielä kerrankin Hublot'n luksusrannekelloista, räjähdän.

✏ Disclosure Settle
Brittiläinen veljesduo Disclosure sekoitti siskoni pään Flow-festivaalien sunnuntain keikallaan. Settle on melko helposti lähestyttävää elektronista musiikkia. Sam Smithin hienosti laulama Latch on erityisen tarttuva EDM/pop -biisi.

✏ The Beatles
Kun Beatles hajosi, Paul McCartney oli 28-vuotias. Hän siis kirjoitti kaikki ne hienot laulut ennen 29 ikävuottaan. Räjähtikö pääsi? Olen kuunnellut nyt syksyllä paljon myös George Harrisonin All Things Must Pass -levyä.

✏ Todd Rundren
Olen valtava Todd-fani. Kävimme katsomassa häntä Tavastialla alkukesästä. Todd esitti uuden State-levynsä alusta loppuun. Oli vähintäänkin mielenkiintoista nähdä legendaarinen rocktähti heilumassa laskettelulaseissa tietokoneen ääressä elektronisen musiikin pumpatessa taustalla. LSD-tyyppinen kokemus. Keski-iän ylittänyt yleisö näytti tympääntyneeltä. Missä I Saw the Light?  Vaikka uudet kappaleet olivat elektronista tanssimusiikkia, olivat ne silti hyviä. Väitän siis, että jos joku uusi bändi olisi esittänyt näitä biisejä vaikka Flow-festivaaleilla, olisivat kuulijat olleet ihan haltioissaan. Todd elää ja uudistuu.

✏ Rap on kaikkialla
Cheek ja Sini Sabotage - satutko tietämään heidät?
Urbaani kulttuuri on nyt niin läsnä, että jo westendiläisilläkin tytöillä on jaloissaan Niken Air Maxit ja päässään gangsta-, bad bitch-, tai straight outta compton -tekstillä varustettu pipo.

***

Muita hyviä asioita vuodessa 2013 olivat esimerkiksi elokuva Before Midnight, kesäkuinen Lontoon reissu ja viime lauantainen kummityttöni vierailu.

Lupaan, että vuonna 2014 yritän vihata liikuntaa vähemmän. 

Aion myös jatkaa kirjoittamista. Muoti, media, ihmiset, design, politiikka, musiikki, elokuvat ja Helsinki puhuttelevat minua edelleen.

Terveisin, 

John
An Expensive Polyester Jacket


Skulaa sitä skebaa, Nile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.