keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Dover Street Market

Polka Dot Wonderland.
Japanilainen Rei Kawakubo (s. 1942, Tokio) perusti arvostetun ja vaikutusvaltaisen Comme des Garçons -muotimerkin 1960-luvun lopulla Tokiossa. Kawakubo toimii edelleen Commen pääsunnittelijana, ja hän omistaa yhtiön yhdessä miehensä Adrian Joffen kanssa.

Vaikka Comme des Garçonsin vaatemuotoilu on usein varsin outoa ja radikaalia - termi anti-fashion mainitaan usein - puhuttelee se yhtä lailla sekä haute couturesta että streetwearista kiinnostuneita muoti-ihmisiä. Syy tähän on se, että Commella on avantgarde-tyyppisen huippumuodin lisäksi myös edullisempia, helpommin lähestyttäviä sisarbrändejä, jotka puhuttelevat muodin ystäviä laajemminkin.

On kuitenkin hyvin olennaista, että Commella on vuosikymmenien kokemus uskaliaasta, luovasta ja erikoisesta muodista, jonka päälle yksinkertaisemmat mallistot luodaan. Suunnittelulla on vahva ja taiteellinen pohja. Kun ostat simppelimmän raitapaidan, saat sen mukana muotitalon 50-vuotisen historian.

***

Comme des Garçons on tunnettu lukuisista eri brändeistään kuten Play Comme des Garçons, joka edustaa yksinkertaista sportswearia ja jonka hauskan ja lähes ikonisen sydänlogon on suunnitellut graafikko Filip Pagowski; Comme des Garçons SHIRT, joka on tunnettu mm. Supreme-kollaboraatioistaan; ja Comme des Garçons Parfume, joka valmistaa outoja mutta sitäkin mielenkiintoisempia unisex-tuoksuja.

Sekä minulta että Monoclen Tyler Brûléltä on kysytty monasti, että mikä ihme tuo huumaava tuoksu on, ja missä sitä oikein myydään. Päät ja nenät kääntyvät, kun suihkautan päälleni nahan, puun ja savun yhdistelmää.

Parfyymin Odeur 53 tuoksumaailma koostuu seuraavista aineksista: hapen tuoreus, liekehtivä kivi, vasta ajettu nurmikko, tuulessa kuivuva pyykki, hiekkadyynit, korkeiden vuorten puhdas ilma, metallin vilkahdus ja kynsilakka. Nyt ollaan kaukana perinteisemmistä myskistä, sitruksesta ja vaniljasta.

***

Alun perin Kawakubon oppipoikana toiminut suunnittelija Junya Watanabe on suunnittellut vuodesta 1992 alkaen Comme des Garçonsin alla omia mallistojaan, jotka ovat myös olleet hyvin suosittuja ja vaikutusvaltaisia.

Miesten kauluspaitoihin ilmestyi joitakin vuosia sitten oudosti leikattuja, kuviollisia rintataskuja. Ne keksi alun perin juuri Watanabe.

Kuten Kawakubo, myös Watanabe suosii vaatteissaan erikoisia materiaaleja, kuten polyesteria tai huopaista, keitettyä villaa.


***

Vuonna 2004 Lontooseen avautui Rei Kawakubon ja Comme des Garçonsin perustama innovatiivinen Dover Street Market, joka on osittain muotiliike, osittain taidegalleria, osittain tila ideoille.

Lontoon Mayfairissa, Dover Streetillä sijaitseva Dover Street Market myy Commen lisäksi lukuisia muita muotimerkkejä, ja sen ylimmässä kerroksessa sijaitsee kahvila ja leipomo Rose Bakery.

Eri muotibrändit (mm. Lanvin ja Saint Laurent) ovat luoneet Dover Street Marketin tiloihin näyttäviä osastoja, ja viime kesäkuussa katutasossa oli esillä Andy Warholin taidetta.


DSM on kivijalkaliikkeiden aatelia. Se saattaa jopa tappaa internetshoppailun. Se on vaikuttava, mielikuvituksellinen, hauska - ja se päivittyy usein.

Vastaavantyyppinen liike on Pariisissa sijaitseva colette, joka on myös tunnettu erikoisuuksistaan - water baristaan, taidenäyttelyistään ja signeeraustilaisuuksistaan.

Dover Street Marketteja on Lontoon ohella nykyään myös Tokiossa, ja New Yorkin liike aukeaa ihan kohta, joulukuun 21. päivä.

***

Comme des Garçons on mielenkiintoinen muotibrändi ja instituutio. Se tekee asiat omalla tavallaan - ja oikein. Mutta suuri osa sen mystiikasta ja vetovoimasta tulee juuri Rei Kawakubosta ja hänen filosofiastaan.

Rei toteuttaa visiotaan vankkumattomasti.

***

"No design is design." 

"Fashion is not art. The aims of fashion and art are different and there is no need to compare them."

Rei Kawakubo

***

Comme des Garçons on japanilainen brändi, jonka nimi on ranskaa, ja jonka tuotteet valmistetaan mm. Espanjassa.

Suomessa Commea myy Helsingin Erottajalla sijaitseva muotiliike Beam, josta löytää ajoittain ainakin Play-, SHIRT-, Parfume- ja Wallet -mallistoja.

Dover Street Market London päivittyi juuri. Nyt teemana on Polka Dot Wonderland.


Dover Street Market London. 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.