torstai 7. huhtikuuta 2016

Little person

Bill, joku toinen kerta. Kadonnut sessio mustasta metsästä.

Olen 31-vuotias. Välillä tuntuu, että elämällä ei ole enää mitään uutta annettavaa.

Mutta sitten paljastuu, että Saksasta on löytynyt kesäkuussa 1968 nauhoitettu ennenjulkaisematon Bill Evans Trio -studioäänitys. Ja sitten paljastuu, että Brad Mehldau Trio julkaisee uuden balladilevyn.

Nämä kaksi amerikkalaista pianoromantikkoa ja hengenheimolaista ovat suosikkipianistejani ― vaikka heidän soittotyyliensä vertaaminen keskenään onkin ehdotonta pyhäinhäpäisyä.

Bill Evans kuoli New Yorkissa syyskuussa 1980 51 vuoden ikäisenä, mutta Brad Mehldau konsertoi viime helmikuussa sekä Turun Sigynissä että Espoon Leppävaaran SellosalissaOlin katsomassa Mehldaun molempia keikkoja, ja ne olivat keskenään ehkä yllättävänkin samanlaisia. Kirjoitin Bradista blogiini viimeksi marraskuussa.

Näin Brad Melhdaun trioineen New Yorkin Village Vanguard -klubilla viimeksi toukokuussa 2011, mutta Suomen keikat hän soitti soolona. Vanguardissa Brad soitti Sufjan Stevensin Hollandin sekä Ode-levyltä löytyvän, brittiläisen supermallin mukaan nimetyn Twiggyn

Suomen soolokeikat olivat melko erilaista pianismia, eräänlaista pianovyörytystä. Jos New Yorkissa kuultu triosoitto oli kauniin lyyristä ja herkullisen svengaavaa, oli soolomateriaali taas voimakkaan repetitiivistä. Brad keskittyi molemmilla keikoilla lähes kahden tunnin ajan lähinnä pianon keskirekisteriin ja bassoääniin ― mutta kuten paikalla ollut pianistikaverini totesi, jollakin se kahden tunnin konsertti on täytettävä. Molemmilla keikoilla kuultiin myös kokonaan improvisoituja kappaleita, josta saattoi bongata hyviä pätkiä ja ideoita ehkä tuleviin sävellyksiin tai sooloihin. 

Turun keikan encoressa kuultiin George Gershwinin How Long Has This Been Going On? jonka Brad soitti hyvin, hyvin rauhallisesti, pehmeästi ja kauniisti. "I could cry salty tears..."

Juttelin Mehldaun kanssa pari sanaa molempien keikkojen jälkeen. Hän oli rennon ja hyväntuulisen oloinen ja ihmetteli samalla, miksei ollut käynyt Suomessa niin pitkään aikaan. Kiitin Bradia keikasta ja kysyin samalla, onko hänen uudelta 10 Years Solo Live -levyltään löytyvä Waltz for J.B. omistettu kenties muusikko-säveltäjä-tuottaja Jon Brionille, johon Brad vastasi: "Yeah, his songwriting is so great! But it is also dedicated for Johannes Brahms."

Mehldaun uuden kesäkuussa julkaistavan Blues and Ballads -levyn sinkkubiisi on kaunis balladi nimeltään Little Person. Arvatkaapa kuka sävelsi sen? Eräs Jon Brion.

***

Aiheesta lisää:

✏︎ Resonance Records Press Release
✏︎ Bill Evans - Some Other Time (Mini-Documentary)
✏︎ Bill Evans - Some Other Time "You Go To My Head"
✏︎ Some Other Time: The Lost Session From The Black Forest
✏︎ Nonesuch To Release Mehldau Trio’s Blues And Ballads June 3
✏︎ Brad Mehldau Trio Blues And Ballads [Lp]

Bluesia ja balladeja.
Mehldau & Brion.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.