torstai 14. marraskuuta 2013

Laihduttamisella saa tykkäämisiä

Katsoin lauantaina Ylen Avaraa luontoa. Ohjelma käsitteli viittä eri pingviinilajia, jotka kaikki saapuvat kesäisin pesimään Falkland-saarille.

Sadat valkokulmapingviinit nousivat merestä suoraan hiekkarannalle, josta ne riensivät pesimään. Rantautuminen saarelle oli helppoa ja turvallista. Kumppanin etsintä, ja mikä parempaa, sitä seuraava duunailu, saattoi alkaa.

Sadat kalliotöyhtöpingviinit tekivät asiat hieman toisin. Ne eivät rantautuneet mukavasti hiekkarannalle, vaan jostain syystä valitsivat joka ikinen kesä saaren kallioisen kohdan, josta ne räpiköivät rantakallioille, jonka jälkeen niiden piti kavuta vielä lähes mahdottoman jyrkkä kallionseinämä päästäkseen pesimismääränpäähänsä. Kiivetessään kallionseinämää ylöspäin nämä äreästi käyttäytyvät pingviinit talloivat toisiaan säälimättömästi. Jotkut niistä eivät edes selvinneet pesimään asti, vaan kuolivat yrittäessään.

They didn't get rich, they died trying.


Baywatch.

Ystäväni ilmoitti Facebookissa laihtuneensa kuntosaliharjoittelun tähden. Ilmoitus sai ennätysmäärän tykkäyksiä.

"Mahtavaa!" kommentoivat muut.

***

Typerä karikatyyri lihavasta ihmisestä on se, että hän on laihaa ihmistä laiskempi. Tämän karikatyyrin mukaan ihmisen hoikkuus on suoraan verrannollinen siihen, kuinka tehokas ja aikaansaava hän on.

Tuntuuko teistä koskaan, että jokainen on nykyään oman alansa mega-asiantuntija ja tehokkaan dynaaminen joukkuepelaaja, joka myös harrastaa juoksua maraton-tasolla?

Moderni, menestyvä ihminen on äärimmilleen viritetty versio itsestään, hyvin lähellä ihanneminäänsä.

Melkein täydellinen ihminen.

***

Liikunta ja dieetit ovat nyt todella muodissa.

Oletteko huomanneet, kuinka tämä treenaus-lifestyle on todella saatu myytyä

Siis TODELLA SAATU MYYTYÄ.

Liikunnasta ja terveellisestä ravinnosta puhuvat jo nekin, joiden ei olisi ikinä uskonut sekoavan salilla käymiseen, protskuihin tai triathloniin. Enää ei vain harrasteta liikuntaa, vaan se on yhä useamman ihmisen tapa elää. Ja kuntosaleja on kohta enemmän kuin kapakoita - ei, enemmän kuin autokauppoja!

Aina, kun ajan Espooseen, näen vain kuntosaleja ja autokauppoja. 

Kapakoita on kaikkialla.

***

Salkkari-Venla esittelee lihaksiaan. Baballa on haba. Yritän vältellä tällaisia pullistelu-uutisia, mutta minkäs teet, kun netti - ei, maailma! - on niitä täynnä.

Pahinta tässä fitness-ajassa elämisessä on tämä loputon mittaaminen ja raportoiminen. Jos bongaan Facebookista vielä kerrankin jotain juoksutreeniaikatuloksia, unfrendaan välittömästi. No, en enkä unfrendaa, mutta ainakin piilotan aikajanalta.

En minäkään koko aikaa raportoi sävellysteni kehittymisestä: FMaj9, DMaj7, FSus2/A, Bb7Sus2... Hitsi, menin taas suoraan rinnakkaiseen molliin. No, onneksi en mennyt kuitenkaan dominanttiin!

Se, että luettelee asioita, lukuja tai sointuja, ei tee niistä automaattisesti mielenkiintoisia. Pitäisi osata kertoa hieman tarkemmin ja yrittää kuvailla tuntemuksiaan, ehkä jakaa asioiden merkityksiä.

Vai onko tämä kaikki vain vertailua? Minulla kesti kaksi tuntia suoriutua, mutta hänellä vain tunti, nyt tuntuu ihan scheisselta.

***

En ole tietenkään liikuntaa vastaan. Mutta kaikki nämä matkojen pituudet, kaloripitoisuudet, kilogrammat, juoksuvyöt ja treeniaikataulut. 

Voisitko kertoa, miltä se Tukholman maraton tuntui? Miksi päätit juosta sen? Millä asioilla on sinulle merkitystä?

Käyn muuten itsekin välillä lenkillä. Ei siinä ole mitään kovin erikoista.

1 kommentti:

  1. Tämä on luetuin kirjoituksesi, mutta kukaan ei ole rohjennut kommentoida. Hoikkaan vartaloon liittyy niin paljon olettamuksia henkilöstä ja hänen elintavoistaan ja ominaisuuksista, että laihtumista ihaillaan. Toki ylimääräisten rasvakilojen karistaminen tuokin yleensä terveyttä, mutta luulisin, että tämä terveysaspekti on vähän toisarvoinen muihin laihtumiseen liittyviin mielikuviin verrattuna. Ja terveyshyötyä kilojen karistamisesta on yleensä vain diabeetikoille ja oikeasti ylipainoisille. Mitä urheiluun tulee, ei mun mielestä ole ihme, että se on niin tapetilla. Urheilu voi yhdistää, tai ei yleensä ainakaan erota, eri sosiaaliluokkia. Siitä puhuminen ei ole tabu, kuten vaikka raha tai muu menestys. Tai ainakin siinä voi menestyä riippumatta siitä, mistä on lähtöisin. Vai voiko..?

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.