maanantai 4. marraskuuta 2013

KAWS, kitsch, taide, tuote

Brian Donnelly (s. 1974), taiteilijanimeltään KAWS, on hip-hop -sukupolven ylistetyimpiä nykytaiteilijoita. Hän aloitti uransa graffittimaalarina - KAWS oli hänen taginsa - mutta on sittemmin tullut tunnetuksi sekä kirkkaista akryylimaalauksistaan että vinyylistä valmistetuista taideleluistaan, joissa esiintyvät usein tunnetut piirroshahmot. Hänen tunnetuimpiin kannattajiinsa kuuluvat sekä tuottaja Pharrell Williams että näyttelijä Seth Rogen.

Kawsbob, 2007.

KAWS on myös ajankohtainen: Hänen kaksi uusinta näyttelyään avautuivat juuri Pennsylvania Academy of Fine Artsissa ja Mary Boone Galleryssa. Lisäksi hän julkaisi juuri kotisivuillaan 24 000 dollarin arvoisen Ups and Downs -silkscreen -kokoelman. Tilasin saman tien kaksi settiä.

En siis tilannut. Mutta olisin ehkä halunnut tilata.

***
Pinocchio, 2010.

Pop-taiteilijat Andy Warhol ja Keith Haring muuttivat käsitystämme siitä, mitä taide voi olla. Jos Warhol keksi valmistuttaa Factoryssaan taideteoksistaan suuria eriä, myi Haring taas Pop Shopistaan käsin The Radiant Baby -logollaan varustettuja tuotteita: vaatteita, leluja ja printtejä.

Taiteesta ei siis tarvinnut maksaa enää omaisuuksiaSe demokratisoitui, muttei kuitenkaan halventunut.

Joku voisi kutsua tällaisia erissä valmistettuja taide-esineitä vähättelevästi krääsäksi tai kitschiksi

Kirjailija Milan Kunderahan sanoi tunnetusti, että "kitsch on paskan kieltämistä."

Me voimme itse antaa esineelle sen ansaitseman arvon.

***

KAWS on suunnittellut tuotteita Niken, A Bathing Apen, Comme des Garconsin, Medicom Toyn, Hennessyn, Kiehlsin, Macy's-tavaratalon, Voguen, Marc Jacobsin, Yue Min Junin ja Kanye Westin kanssa. Varmasti kuka tahansa brändiasiantuntija olisi tästä listasta tohkeissaan.

KAWS on kertonut pitävänsä näitä kollaboraatioita saman arvoisina maalaustensa ja veistostensa kanssa - kaikki ne ovat yhtä lailla peräisin hänestä itsestään.

Joten omistat sitten KAWS tai Keith Haring -paidan, -figuurin tai -maalauksen, omistat autenttisen KAWS- tai Keith Haring -teoksen. Olet osa heidän estetiikkaansa, heidän maailmaansa.

✏ Lue Papermag -lehden marraskuun numeron KAWS -juttu
(Carlo McCormick: Kaws' World - From The Streets To Tv To Fine Art Galleries, Kaws Is Everywhere)

Ups and Downs, 2013.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.