keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Kun mikään ei kelpaa!

Tosi väkivaltainen vuosi.

"Musiikki, eli säveltaide on kuollut", julisti iskelmälaulaja Anna Eriksson vuonna 2013.

Kauhistun aina, kun joku väittää, että enää ei sävelletä hyviä pop-biisejä tai ohjata hyviä elokuvia. Pöh pöh ja höpsistä. 

Laulunkirjoituksessa voisi tosin käyttää pre-chorusta nykyistä enemmän. Kyseessä on siis kertosäkeeseen johdattava osio. Mutta tämä nyt on tällainen henkilökohtainen pikku mieltymys. Paras hetki on kuitenkin aina silloin, kun jokin asia on vasta tuloillaan! Silloin ei ainakaan ole vielä joutunut pettymään.

Hyvää tavaraa tehdään siis edelleen. Bon Iverin Bon Iver on rockin moderni masterpiece. Jenny Lewisin The Voyager on vahvan tunnustuksellista 2000-luvun singer-songwriter -kamaa. Myönnän kyllä, että The Voyager ei ole "täydellinen" levy  mutta Lewis on tehnyt sen suhteen kuitenkin niin monta asiaa niin oikein! Arvostan ja kunnioitan suuresti tällaisia yleviä pyrkimyksiä. Tee ite parempi.

Entäs elokuvat? Before Midnight ja (500) Days of Summer ovat molemmat hyvin kekseliäitä ja onnistuneita leffoja. Ei romanttinen komedia ole kuollut, vaikka Katherine Heigl onkin sitä yrittänyt tappaa.

True Detective on taas ihan mieletöntä telkkaria. Mutta mikään ei koskaan kelpaa!

Kulttuurista puheenollen: olen pannut huomiolle, että varsinkin nykytaiteen museo Kiasma saa yleensä kakkaa niskaansa. Tähän teesiin kuitenkin ehkä jokseenkin yhdyn ja väitän samalla seuraavaa: Tumblr korvasi Kiasman. Samanlaisia rumia kuvia karvaisista alkoholisteista voi katsoa internetistäkin.

***

Keskityn nyt leffoihin.

Vuoden 2014 paras elokuva on amerikkalaisen Richard Linklaterin käsikirjoittama ja ohjaama Boyhood, jota kuvattiin 12 vuoden ajan. Jahas, kuulostaa kikkailulta! Mutta vannon, että se ei ole sitä! Boyhood on vahva draama  ja ihan mieletön saavutus.

Salkkari-leffa Nightmare 2 – Painajainen jatkuu on taas hyytävä trilleri. Sekin on kyllä saavuttanut jotain. Miten samaan leffaan on voitu castata niin monta samanlaista ananastukkaista taukkia? Anteeksi tämä negatiivisuuteni, mutta Nightmare 2 sai Suomen elokuvasäätiöltä 290 000 euroa tukea sekä 80 000 euroa markkinointi- ja levitystukea!

Muita viime vuoden aikana ilmestyneitä ja mainitsemisen arvoisia leffoja olivat muun muassa David Fincherin hyytävä Gone GirlPhil Lordin ja Christopher Millerin käsikirjoittama ja ohjaama superhauska Lego-elokuva sekä suurimpana yllättäjänä Matt Reevesin ohjaama motion capture -spektaakkeli Dawn Of The Planet Of The Apes. Ne apinat näyttivät ihan aidoilta.

Mutta vielä parempaa kuin itse apinaleffa on sen nimen lausuminen: "Of The Of The". Kokeilkaa vaikka itse. Se tuntuu hyvältä kielen päällä; se on kuin hieno Riesling.

Christopher Nolanin Interstellar oli ihan hieno mutta hieman pöllö ja Hobitti ― Viiden armeijan taistelu oli vailla kantavia ideoita ja melkoisen tylsä. Onneksi siinä näytteli edes Kate Lostista eli Evangeline Lilly.

Vuonna 2014 ilmestyneistä leffoista katsomatta ovat vielä ainakin A Grand Budapest Hotel, Chef, Obvious Child, The Skeleton Twins, Under The Skin, Foxcatcher, Yves Saint Laurent, Birdman, The Two Faces of January, St. Vincent, Inherent Vice, Rosewater ja Life Itself. Suurin osa näistä saa Suomen ensi-iltansa kuitenkin vasta myöhemmin vuonna 2015 ― ja suurin osa ei koskaan.

Jos Helsingin Maxim-leffateatteri suljetaan, niin mahdollisuus nähdä joku näistä edellämainituista leffoista pienenee entisestään. Olemme tuhoon tuomittuja. En voisi kuvitella meneväni treffeille Tennispalatsiin.

***

Miltä näyttää elokuvavuosi 2015? Ainakin Johnin housut pysyvät märkinä koko vuoden. Ensi-iltaan saapuvat muun muassa Jurassic World sekä Star Wars Episode VII: The Force Awakens!

J. C. Chandorin käsikirjoittama ja ohjaama ja Oscar Isaacin ja Jessica Chastainin tähdittämä draama A Most Violent Year vaikuttaa erityisen lupaavalta. Se on kerännyt Rotten Tomatoesissa hykerryttävät 92 prosenttia freesiyttä

Tällaisia vahvoja draamoja ilmestyy melko harvoin. Isaac oli sangen hyvä Coenin veljesten Inside Llewyn Davis -folkdraamassa ja Jessica Chastainin fanitusta ei tarvitse edes perustella.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.