torstai 31. heinäkuuta 2014

Jon Stewart in a Car Getting Coffee

Jon & Jerry in a car, getting coffee.

Terveisiä kesälomalta.

Olen ollut nuhaisena nyt pari viikkoa. Ärsyttää, tietenkin. Elämä on kärsimystä, alati mätänevää lihaa ja niin edelleen.

Ja kun kirjoitan "ja niin edelleen", tarkoitan tietenkin limaa kurkussa.

Olen katsonut paljon telkkaria  eli näin modernisti voisi sanoa, että olen katsonut paljon tietokonetta.

"Life is divided into the horrible and the miserable", kirjoitti Woody Allen.

***

Koomikko Jerry Seinfeldin nettisarja Comedians in Cars Getting Coffee pyörii juuri neljättä kauttaan.

Sarjan nimi on ― kuvaava. Jerry pitää vanhoista ja uusista autoista, ja hän käy poimimassa lähinnä Manhattanilla asuvia kollegoitaan kahville erilaisilla lainaamillaan automobiileilla.

Ah, kiireettömiä kahvihetkiä Manhattanilla. Kuulostaa mukavalta. Autoista en ole välittänyt koskaan. Ne lähinnä pelottavat minua. Voin hyvin samastua Ricky Gervaisiin ― hän nimittäin pelkäsi kuollakseen vuoden 1967 Austin-Healey 3000:n kyydissä.

Jerry kävi hakemassa Patton Oswaldin Back to the Future -elokuvasta tunnetulla DeLoreanilla. DeLorean ei tosin ollut kamalan hyvä auto, sillä se alkoi keittää heti parinkymmenen metrin ajon jälkeen. Mikä valtava pettymys. Missä Doc Brown oli juuri silloin, kun häntä niin kipeästi tarvittiin?

Jerry ajoi myös Aziz Ansarin valtavaa kiertuebussia. Olin vaikuttunut.

Paras näkemäni jakso on kuitenkin se, jossa Louis C.K. kertoo kohtalokkaasta veneretkestään. Myös kertomuksen päälle piirretty animaatio on hauska ja tukee hyvin itse tarinaa.

En muuten tiedä, mitä tarkoittaa, kun auto "alkaa keittämään". Se ehkä jollakin tapaa ylikuumenee, mutta miksi?

***

Jerry Seinfeld ei ole välttämättä suosikkikoomikkojani ― mutta hänen viimeisin vieraansa Jon Stewart taas on!

New Jerseystä kotoisin oleva Jon Stewart (s. 1962) aloitti uransa stand-up -koomikkona ja juonsi mm. MTV-kanavalla 1990-luvun puolessavälissä nähtyä The Jon Stewart Show -talkkaria, joka lopetettiin kuitenkin jo kahden tuotantokauden jälkeen.


Myös näyttelijänuraa testailleen Stewartin tunnetuin rooli lienee Dave Chappellen kulttielokuvassa Half Baked. Stewart ei ehkä tähdännyt koskaan marlonbrandomaiseen tähteyteen, josta kertoo jo hänen roolihahmonsakin nimi: enhancement smoker.


Vuonna 1998 Stewartin kirjoittama komediallinen kirja Naked Pictures of Famous People ylsi The New York Timesin Best Seller -listalle.

Stewart yritti siis lähes kaikkea ja etsi vahvasti paikkaansa komediamaailmassa, mutta jättimenestystä ei tullut.

Koomikon menestys mitataan tosin hieman erilaisella asteikolla kuin tavallisen ihmisen, mutta Stewartin big break antoi silti odottaa itseään.

***

Vuonna 1999 Stewart korvasi Craig Kilbornin Comedy Central -televisiokanavan The Daily Show -uutissatiiriohjelman juontajana, ja loppu onkin silkkaa komediahistoriaa.

The Daily Show with Jon Stewart on uutisohjelma, jossa Stewart  yhdessä nerokkaan käsikirjoittajatiiminsä kanssa  paloittelee politiikan, uutiset ja ilmiöt oivaltavan hauskasti. Se on taidokkainta poliittista satiiria maailmassa.

Daily Show tulee telkkarista neljänä iltana viikossa, ja on joka kerta yhtä hauska.

Jon Stewart näkee koko amerikkalaisen mediasirkuksen järjettömyyden. Yleensä hän kykenee nauramaan sille, mutta joskus ihmisten järjettömyys saa Stewartinkin pyörittelemään päätään epäuskoisena. Tämä on tosin vain inhimillistä.

Stewart ei ole kyyninen valittaja, ilkkuja tai besserwisser, vaikka hän koomikon roolistaan käsin kommentoikin piikikkäästi kaikkea liikkuvaa.

***

Jon Stewart edustaa Amerikan itärannikon ajattelevaa ja liberaalia vasenta laitaa, joka sekä ihmettelee kaksipuoluejärjestelmää että nauraa Fox-televisiokanavan propagandauutisoinnille.

Mutta Stewart ei ole esimerkiksi aikalaisensa Bill Maherin tavoin kiukuttelevan vasemmistolainen vapaamielikkö.

En voi muuten sietää Maheria, sillä hän on päättänyt jokaisen kantansa jo ennalta ― kun taas Stewartin vahvuus on hänen osallistuva keskustelevuutensa.

Stewart ymmärtää, että vaikka puhuttaisiin vaikkapa amerikkalaisesti vapaudesta (freedom) tai itsenäisyydestä (independence), tarvitaan näille käsitteille myös mielellään konteksti. Näiden sanojen tautologinen toistelu ei tarkoita yhtään mitään.

Vaikka Daily Show on viihteellinen komediaohjelma, moni amerikkalainen nuori vastaanottaa tutkitusti uutisensa lähes yksinomaan Stewartin kertomana. Stewart ehkä lisää uutisiin paljolti huumoria, mutta koomikon integriteettinsä takia hän myös etsii niiden seasta totuutta.

***

Tuntuu, että voisin ylistää Jon Stewartia vaikka kuinka paljon. Hän on taitava koomikko, haastattelija ja keskustelija  ja täten yksi sankareistani. 

I love you, Jon!

Myös hänen kollegansa ― ensi vuonna David Lettermanin korvaava  Stephen Colbert ansaitsee oman kirjoituksensa. Hänen komedialliselle parodiahahmollensa ei löydy vertaista.

Naputtelen sen jonain iltana, kun räkä ei enää valu näppäimistölleni.

Stephen Colbert & Jon Stewart.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.