maanantai 10. helmikuuta 2014

The College Dropout 10 vuotta

Not your average bear.

Muistatko biisit Jesus WalksThrough The WireAll Falls Down?

Tunteita herättävä rap-tähti Kanye West julkaisi klassikoksi nousseen debyyttialbuminsa The College Dropout 10 vuotta sitten.

Soul-sampleja taitavasti hyödyntänyt levy muutti valtavirran rap-musiikin.

***

Muistan monen tuttuni tunnustaneen, että he eivät sillä tavalla yleensä innostu räpistä, mutta että The College Dropout on kuitenkin "ihan hyvä levy".

Mitä The College Dropout teki toisin? Miksi se on hyvä - ja tärkeäkin - levy?

Ensinnäkin se on rap-levyksi musiikillisesti rikas. Se on taitavasti sovitettu, täynnä melodioita ja koukkuja, pianoja ja lauluharmonioita. 

West leimautui tuottajaksi, joka käyttää usein ja taitavasti nopeutettuja tikutaku-laulusampleja.

Se toi myös rapin ja popin lähemmäs toisiaan, ja viimeistään kolmannella albumillaan Graduation West paritti nämä kaksi kuin mikäkin hustler tai pimp. Daft Punk -samplella kulkenut Stronger oli syntetisaattoreineen yksi Westin uran suurimpia hittejä, ja se puhutteli pop-yleisöä laajalti.

Tämä oli tietenkin rap-puristien mielestä pahinta, mitä tämä Chicagosta kotoisin oleva tuottaja ja räppäri vain kykeni tekemään.

***

Rap ja rytmimusiikki yleisesti ovat muuttuneet kymmenen vuoden aikana melkoisesti. Kanyen musiikki on muuttunut minimalistisemmaksi ja siihen on tullut tummempia sävyjä. 

Hän on joka tapauksessa luonut nahkansa jokaisella levyllään: Late Registration (2005) oli sinfoninen ja sen tuotti Jon Brion; Graduation (2007) oli syntetisaattoreineen lähempänä poppia; 808s and Heartbreak (2008) esitteli autotunen suurelle yleisölle; My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010) oli feattaajineen tiukka paketti melko kyynistäkin hip-hoppia; Yeezus (2013) oli riisuttu ja kylmä kokoelma biisejä megalomaanisen pop-tähden elämästä.

***

Kanye West erottui muista räppäreistä musiikillisuudellaan ja huumorillaan. Hän ei pelännyt olla artistina erilainen ja erottautua aggressiivisen ylimaskuliinisista kollegoistaan, joiden mukaan rap-uskottavuus nousee vain ammutuista luodeista ja diilatusta doupista.

The College Dropoutin lyriikat poikkesivat rapin uho- ja väkivaltakuvastosta. West riimitteli enemmän keskiluokkaista väestöä puhuttelevista aiheista.

"We'll buy a lot of clothes when we don't really need 'em / Things we buy to cover up what's inside" (All Falls Down, The College Dropout)

***

Tiesittekö, että West melkein kuoli auto-onnettomuudessa The College Dropoutin nauhoittamisen aikaan?

Hänen leukansa oli juuri ommeltu takaisin kasaan, kun hän räppäsi Through The Wire -biisin.

Dropout Bear, 2004.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.