perjantai 6. syyskuuta 2013

Artek & Vitra

Kiki.
Alvar Aallon & kumppaneiden vuonna 1935 perustama huonekaluvalmistaja Artek on myyty sveitsiläiselle huonekalujätti Vitralle. Tätä ennen Artekin on omistanut yli 20 vuotta ruotsalainen sijoitusyhtiö Proventus.

Huonekalujättihän on selkeästi parempi kuin sijoitusyhtiö!

***

Olen suhteellisen pitkän ajan jälkeen vihdoin oppinut arvostamaan Artekin huonekaluja.

Voin nyt siis tunnustaa melko rehellisesti, että pidän Aallon muotoilusta, ja että osaan todella arvostaa koivun taivutusta.

Mikä siinä sitten kesti niin kauan?

Artekin Aalto-jakkarat tai Marimekon Jokapoika-paidat eivät vain tunnu suomalaisen kuluttajan näkökulmasta kamalan eksoottisilta. Niitä on nähnyt joka paikassa koko elämänsä. Esikouluni aulassa istuttiin Pirkka-penkeillä.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteivätkö Aalto-jakkara tai Jokapoika-paita olisi hienoja tuotteita.

The man.
Huvittavaa on kuitenkin esimerkiksi se, että Japanilainen muotibrändi Comme des Garcons valmistaa Marimekko-tyyppisiä raitapaitoja. Marimekko ei oikein iske, mutta Comme on suosikkejani. Fanitan lähes kritiikittömästi kaikkea, mitä Comme des Garcons tekee, mutta Marimekko ei oikein kiinnosta.

Commen perustaja Rei Kawakubo suunnitteli muuten juuri Aalto 60 -jakkaraan pallokuosin pallin 80-vuotispäivän kunniaksi. 

Comme on tehnyt myös Marimekon kanssa yhteistyötä. Muutama vuosi sitten ilmestyi Comme des Garcons x Marimekko - wait for it - -raitapaita-mallisto!

Entä pidinkö näistä raitapaidoista? No, ainakin CDG:n valmistamat vaatteet tuntuvat istuvan paremmin kuin Marimekon teltat.

***

Käyn aika ajoin ihastelemassa huonekaluja Artekin Esplanadin liikkeessä. Artekin liikehän  myy oman tuotantonsa lisäksi Vitraa, mutta myös Knollia, joka tunnetaan Eero Saarisen muotoilemien huonekalujen valmistajana.

Vitra on ollut erittäin hyvin edustettuna Esplanadin liikkeessä. Joku voisi melkein jopa yllättyä siitä, että Artek ei ole jo aiemmin ollut Vitran alla.

Vitra tunnetaan parhaiten ehkä amerikkalaispariskunta Ray ja Charles Eamesin huonekaluista, varsinkin heidän värikkäistä muovituoleistaan. Vitra vastaa Eamesin tuotannosta Euroopassa. Amerikassa Eamesia valmistaa edelleen vanha ja arvostettu huonekaluvalmistaja Herman Miller.

Mielestäni Artek ja Vitra sopivat yhteen erittäin hyvin. Vitralla tuntuu olevan innostunut ote designiin, ja Artek saa tietynlaista validaatiota päästessään hyvään seuraan.

Toivotan vastanaineille onnea ja siunausta.

Eames molded plastic chairs.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.